Monday, September 7, 2009

Nuzul Al-Qur'an

Sejarah Al-Quran: Salah satu peristiwa agung dalam sejarah umat Islam ialah turunnya kitab suci Al-Quran atau disebut Nuzul Al-Quran. Peristiwa itu dikisahkan dalam Al-Quran, melalui firman Allah S.W.T yang bermaksud: “Ramadhan yang padanya diturunkan Al-Quran, menjadi petunjuk bagi sekalian manusia, dan menjadi keterangan yang menjelaskan petunjuk dan menjelaskan perbezaan antara yang benar dan yang salah.” (Surah Al-Baqarah, ayat 185).

Peristiwa Nuzul Al-Quran terjadi pada malam Jumaat, 17 Ramadhan, di Gua Hira’ tahun ke-41 dari kelahiran Nabi Muhammad S.A.W. Al-Quran merupakan mukjizat yang paling besar yang dikurniakan kepada Nabi Muhammad S.A.W. Kita hendaklah beriman dan mempercayai isi kandungan Al-Quran. Beriman dengan Al-Quran merupakan salah satu dalam Rukun Iman.

Arti Nuzul al-Quran: ‘Nuzul’ bererti turun atau berpindah, yaitu berpindah dari tempat sebelah atas ke tempat di sebelah bawah (turun dari langit ke bumi). ‘Al-Quran’ pula bermaksud bacaan atau himpunan. Ia dikatakan bacaan karana Al-Quran itu untuk dibaca oleh manusia. Ia juga dikatakan himpunan kerana dalam Al-Quran itu terhimpun ayat-ayat yang menjelaskan pelbagai perkara yang meliputi soal tauhid, ibadat, jinayat, muamalat, munakahat dan sebagainya.Nama-Nama Lain: Selain disebut Al-Quran, ia juga disebut al-Kitab, al-Furqan, An-Nur, al-Zikr dan lain-lain.

Proses turunnya Al-Quran: Al-Quran diturunkan beransur-ansur dalam kurun waktu 22 tahun 2 bulan 22 hari (23 tahun), dengan 13 tahun di Makkah dan 10 tahun di Madinah. Kehebatan Al-Quran:
1. Allah berfirman yang bermaksud: “Katakanlah wahai Muhammad, sesungguhnya jika sekalian manusia dan jin berhimpun dengan tujuan hendak membuat dan mendatangkan sebanding dengan Al-Quran ini, mereka tidak akan dapat membuat dan mendatangkan sebanding dengannya walaupun mereka saling bantu-membantu.” (Surah Al-Israa’, ayat 88)

2. Orang yang membaca, menghafaz dan melihat sambil memikirkan keajaiban yang ada pada susunannya diberikan pahala.

3. Al-Quran sumber hidayah bagi kebahagiaan hidup manusia di dunia dan di akhirat.

4. Tidak siapapun di kalangan manusia atau jin yang mampu mencipta ayat yang menyerupai Al-Quran. Firman Allah yang bermaksud: “Dan jika kamu merasa ragu-ragu dengan apa yang Kami turunkan kepada hamba Kami, buatlah satu surah yang menyerupainya, ajaklah saksi-saksi (penolong-penolong) kamu, selain Allah, jikalau kamu menganggap orang yang benar.” (Al-Baqarah, ayat 23).

5. Al-Quran merupakan mukjizat tertinggi dan teristimewa yang hanya dikurniakan kepada Nabi Muhammad S.A.W.

6. Manusia belum mampu menyelami dan menerokai rahsia Al-Quran secara menyeluruh sehingga hari ini. Ini bererti sifat kehebatan, kesaktian, keagungan dan keunggulan Al-Quran secara tersendiri dengan pengertiannya yang amat luas dan mendalam kekal terpelihara hingga kiamat.

7. Al-Quran sebagai petunjuk jalan kebenaran. Membawa manusia daripada kegelapan kepada cahaya yang terang. Allah berfirman yang bermaksud: “Inilah Kitab yang tiada keraguan padanya, menjadi petunjuk kepada orang yang bertakwa.” (Al-Baqarah, ayat 2)

8. Membaca al-Quran mendapat ganjaran pahala dan syafaat daripada Allah. Rasulullah S.A.W bersabda dengan maksud: ‘Bacalah Al-Quran, sesungguhnya ia akan datang pada hari kiamat sebagai syafaat kepada pembacanya.”

Tuntutan Al-Quran: Sesungguhnya Al-Quran mempunyai tiga hak yang wajib ke atas umat Islam untuk menunaikannya. *Hak untuk membaca dan bertilawah kepadanya.* Hak untuk bertakbir atau memahami makna dan menjiwai kehidupan.* Hak untuk beramal dengan seluruh isi kandungannya.

Sumber: DarulBayan

2 comments:

 1. salam kenal,
  baca quran hati cukup tenangkan...
  bagaikan segala masalah berlalu pergi...
  free2 jomlah keblog saya...

  ReplyDelete
 2. salam kenal juga..ya memang betul, bg yg benar2 menghayati dan memahaminya..ok, terima kasih sudi jengok blog ni..dtglah selalu hehe..

  ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...