Saturday, October 30, 2010

Eilman @ 7-8 Bulan..

Pejam celik, pejam celik kejap je Eilman dah 8 bulan. Sekarang ni dah semakin aktif. Setakat ni perkembangan Eilman, dia sudah pandai mengesot dengan pantasnya. Sebenarnya Eilman ni belum pandai merangkak dengan betul lagi menggunakan tangan dan lututnya, jadi buat masa ni dia hanya mengesot. Bagi yang tak faham apa mengesot tu, bolehla tengok video yang disertakan. Tapi sekarang juga dia sudah mula memanjat, mungkin dah mula nak belajar jalan kot, walaupun belum pandai merangkak betul lagi hehe.

video

Setakat ni gigi pula masih belum tumbuh tapi dah mula makan makanan yang lebih keras seperti roti yang dicelup susu atau yogurt. Selain itu, Eilman ni dah kurang minat sangat nak main barang mainan yang kami beli. Antara barangan yang dia minat sekarang ni adalah seperti remote control, wayar, adaptor, handphone, jam tangan, cawan kaca dan yang sewaktu dengannya hehe dan lepas dapat tu mesti masuk dalam mulut. Semua benda dia nak masuk dalam mulut huhu. Lagi satu Eilman dah suka memunggah barang sama ada di dalam almari dan beg. Semua ni menunjukkan betapa aktifnya dia sekarang mengesot ke sana ke mari.
Apapun memang seronok la melihat perkembangan anak ni. Bila balik je daripada universiti mesti tak sabar nak jumpa Eilman melihat segala gelagatnya. Memang menghiburkan dan tenang je rasa hati, lupa terus segala masalah di tempat kerja. Alhamdulillah syukur atas kurniaan-Mu ini..
Hasil daripada trip kami ke Kedutaan Malaysia di Stockholm tempoh hari, Eilman telah pun berjaya memperolehi passportnya, 20 hari selepas urusan dibuat. Boleh tahanlah juga cepatnya. Sekarang bolehlah kami bawa Eilman berjalan-jalan hehe.

video

Video di atas pula menunjukkan gelagat Eilman bermain dengan remote controlnya hehe. Bukan main seronok lagi dia.

Sunday, October 17, 2010

1st Paper Accepted..

As a participant of the recent P*PEPPD 2010 conference that I have attended in China last May, we have the opportunity to further submit our paper to a Special Edition/Issue of an international journal, the F*luid P*hase E*quilibria journal. After submitting my manuscript in early June 2010, I received the comments from the editor and reviewers on 6 July 2010 and find out that I need to do a major revision and they will only accept the paper when the revision is done. So I began working on the corrections many times until they satisfies my SVs requirements. Then end of August, I submitted my first revision of the manuscript and then I received a second notification (20 September 2010) from the editor saying that I need to do my second revision just to correct some editorial requirements. Finally on the 27 September 2010, I received a notification from the editor confirming that they have accepted my manuscript. Alhamdulillah, it feels very good ! I hope this will encourage me to work harder. InsyaAllah. I have just done some corrections on the proof and hopefully it will be published in its final version soon. Above is a snapshot from the sciencedirect.com website after searching using my surname (my father's name). You can see my paper (No. 2) in its accepted manuscript version (not in final version). Journal No. 1 in the snapshot above is actually my father's hehe.

Sejarah Tercipta..

Alhamdulillah bersempena dengan program Jom Silat yang dianjurkan oleh Persatuan Seni Silat Cekak Pusaka Hanafi Malaysia (rujuk entri di bawah), 2 rekod berjaya dicatat di dalam Malaysia Book of Records iaitu Bilangan Pesilat Wanita Teramai Dalam Satu-Satu Persembahan Silat dan juga Bilangan Pesilat Teramai Dalam Satu-Satu Persembahan Silat dengan jumlah sebanyak 7356 orang pesilat. Walaupun kurang daripada sasaran sebanyak 10000 orang namun rekod sebelumnya yang dicatat pada tahun 2005 iaitu seramai 5032 orang pesilat berjaya dipecahkan. Daripada berita yang saya dapat daripada rakan-rakan di Malaysia, jumlah yang mendaftar untuk program Jom Silat ini adalah seramai 10200++ (lebih daripada sasaran) dan jumlah ahli Silat Cekak Hanafi yang hadir juga lebih ramai daripada 7356 orang, akan tetapi selebihnya banyak melibatkan diri dibelakang tabir dari segi pengurusan dan sebagainya. Disertakan beberapa gambar suasana semasa program berkenaan (diambil daripada laman Facebook Silat Cekak Hanafi Johor) dan juga laporan program berkenaan di Buletin Utama 10 Oktober 2010.

video

Sebagai ahli SCH, saya ingin mengucapkan tahniah kepada semua yang terlibat kerana berjaya mengharungi segala cabaran dalam menjayakan program di Dataran Merdeka tersebut. Semoga dengan kempen yang dianjurkan ini bilangan ahli yang mempelajari silat ini akan bertambah dengan lebih ramai lagi. Kejayaan program ini juga menunjukkan sekiranya semua ahli bersatu, tidak mustahil sesuatu perkara itu mampu dilakukan. Terus terang pada mulanya saya agak kurang yakin bahawa angka 10000 itu mampu dicapai, namun dengan usaha dan kerja keras daripada semua, ia mampu juga dicapai walaupun hanya 7356 yang membuat persembahan. Ini juga memberi pengajaran kepada saya bahawa dalam melalui cabaran pengajian PhD kini, kita perlu mempunyai sasaran yang lebih tinggi daripada yang sepatutnya dan berusaha ke arah itu kerana hasil akhirnya belum tentu apa yang disasarkan, namun masih memuaskan.

Saturday, October 9, 2010

Program Jom Silat: Mari Saksikan..

Anda dijemput untuk menyaksikan persembahan silat yang melibatkan seramai 10 000 pesilat Silat Cekak Ustaz Hanafi pada 10/10/10 bermula jam 3.00 petang di Dataran Merdeka Kuala Lumpur. Saksikanlah 'Silat Event of The Year' yang akan mencatatkan sejarah di dalam Malaysia Book of Records.

Antara rekod yang akan dicipta adalah bilangan pesilat yang paling ramai dalam satu-satu persembahan silat dan ini adalah bagi satu organisasi silat sahaja, bukan gabungan organisasi-organisasi silat yang berbeza. Pada tahun 2005 yang lalu di Taman Tasik Titiwangsa, Silat Cekak Ustaz Hanafi pernah mencatat rekod bagi persembahan silat dengan jumlah pesilat seramai 5032 orang. Adakah rekod ini mampu dipecahkan dan mencapai sasaran 10 000 orang ? Jom kita saksikan. Marilah kita sama-sama menyokong warisan pusaka bangsa kita..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...