Saturday, February 5, 2011

Pemandu Bas Mogok..

Khamis lepas seperti biasa pada setiap pagi, saya sedang menunggu bas 'sekolah' untuk ke DTU di pondok bas berhampiran apartment kami. Sedang menunggu bas tersebut, terdapat beberapa orang yang berjalan daripada stesen bas utama Holte memberitahu kami bahawa bas tidak beroperasi pada hari tersebut kerana semua pemandu bas mogok. Saya sangkakan mungkin hanya di Holte (bandar di mana saya menetap), jadi saya mengambil keputusan untuk berjalan ke stesan keretapi (nasib baik pemandu keretapi tak mogok pula) dan mengambil keretapi menuju ke Lyngby.

Apabila tiba di sana, saya dapati keadaan lengang dan terdapat hanya satu bas sahaja yang beroperasi iaitu bas 200S ke Friheden. Di sana saya bertemu 2 rakan saya. Seorang daripada mereka sudah menunggu bas lebih sejam. Jadi saya beritahulah mereka bahawa semua pemandu bas sedang mogok. Maka kami bercadang untuk berjalan kaki sahaja ke DTU. Perjalanan mengambil masa 30 minit. Walaupun suhu persekitaran dalam 1-3 darjah Celcius, berpeluh jugalah sedikit apabila tiba di sekolah. Kalau tidak kerana saya ada meeting dengan penyelia saya pada hari tersebut mungkin saya ponteng sekolah dan bekerja di rumah sahaja hehe.
Apabila hendak pulang pula, tentulah kena berjalan semula ke Lyngby. Lagi dekat nak berjalan ke stesen keretapi Lyngby daripada terus berjalan ke Holte. Masa tengah jalan pulang tu pula hujan turun (dengan sedikit ais batu) dengan lebatnya. Nak tak nak redah jugalah, kalau tidak lambat pula nak sampai rumah. Hari tu, saya berjalan 1 jam lebih. Dah hari-hari biasa naik bas, tetiba kena jalan kaki tu rasa penatlah juga sedikit huhu.

Apalah pemandu bas ni, sesuka hati sahaja buat mogok. Mengikut berita, mereka mogok kerana membantah keputusan kerajaan mengenai 2 perkara utama iaitu mengenai pelan untuk persaraan awal dan juga penukaran polisi yang akan menyebabkan pemandu bas perlu membayar untuk latihan yang wajib mereka lalui. Selain pemandu bas, keputusan ini juga memberi kesan kepada waste collectors dan juga rescue service workers. Kita sebagai penumpang ni marah juga dengan sikap pemandu bas tu, tapi mungkin itu sahaja cara untuk mereka membantah.

Mengikut syarikat bas tersebut, Movia kepada penumpang yang menunggu bas lebih 20 minit, mereka boleh menaiki teksi dan tambang teksi tersebut boleh claim daripada syarikat mereka dengan maksimum 300 kroner. Huh, dah berjalan pergi dan balik baru tau, kalau tidak boleh naik teksi hehe. Tapi takpela, jalan kaki pun boleh exercise lagipun nak claim pun bila boleh dapat pun tak tahu. Nasib baiklah mogok sehari sahaja, hari berikutnya bas beroperasi seperti biasa. Ok lagi di sini mogok secara aman daripada rusuhan yang membahayakan nyawa seperti di Mesir.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...